Zelf de bandenspanning & profieldiepte van uw banden checken? Dat kan!

  • 31 januari 2022
Om veilig te blijven rijden is het belangrijk dat u uw banden regelmatig controleert. Let hierbij op de bandenspanning, slijtage en de profieldiepte van de banden. Zelf eenvoudig en snel deze punten controleren? Wij leggen u graag uit hoe.

Slijtage van uw banden

Er zit geen definitieve levensduur op autobanden. Dit is grotendeels afhankelijk van het rijgedrag en het onderhoud aan de banden. Het is logisch dat wanneer u veel kilometers maakt de banden sneller zullen slijten. Ook wanneer u vaak harder rijdt en remt zullen de banden sneller slijten. Hiernaast zorgt het rijden over stoeprandjes voor snellere slijtage. Als laatste zorgen extreme omstandigheden voor snelle slijtage. Rijdt u het hele jaar op zomerbanden dan zullen deze sneller slijten dan wanneer u met twee setjes rijdt. Winterbanden slijten juist weer sneller bij hogere temperaturen. 

Minimale profieldiepte van banden

De wettelijke profieldiepte van banden is 1,6 mm. Dit is echter al erg laag. Hoe kleiner de profieldiepte van de banden is, hoe minder contact de banden maken met het wegdek. Het advies is daarom om uw banden al eerder te vervangen. Winterbanden kunt u het beste vervangen bij een profieldiepte van 4 mm. Minder profiel betekent minder veiligheid. Het duurt langer om te remmen en de banden kunnen water op het wegdek slechter verwerken. Hiernaast kunt u een boete krijgen wanneer de profieldiepte van uw banden minder is dan 1,6 mm. 

Profieldiepte van uw banden controleren

U kunt eenvoudig zelf de profieldiepte van uw banden controleren.
  • Zorg dat uw auto op een vlakke grond staat.
  • Zorg dat u goed bij uw banden kunt. Dit kan door de banden naar binnen te draaien.
  • Vervolgens plaatst u de profieldieptemeter in het profiel. U kunt hier ook een euromunt voor gebruiken.
  • De meter geeft de diepte zelf aan. Maakt u gebruik van een euromunt? De band is aan vervanging toe wanneer u het gouden randje kunt zien.
Bandenspanning controleren

Bandenspanning controleren

Vanaf eind 2014 zijn auto’s uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem. Dit houdt in dat de auto een melding geeft wanneer de actuele spanning in de banden afwijkt van de ingestelde gewenste bandenspanning. De juiste spanning vindt u in het instructieboekje van uw auto. Hiernaast kunt u in sommige gevallen de gewenste spanning ook vinden in de smalle binnenzijde van de deur of in het tankklepje.

U kunt de bandenspanning zelf controleren met behulp van een bandenspanningsmeter. Ook wanneer u geen bandenspanningscontrolesysteem heeft is het aan te raden dit regelmatig te doen. De spanning kan bijvoorbeeld afwijken wanneer de temperaturen in korte tijd snel stijgen of dalen. Een te lage bandenspanning zorgt voor minder grip op de weg en snellere slijtage.

Onze laatste tip: bekijk eens de website watismijnbandenspanning.nl en controleer wat de bandenspanning hoort te zijn voor jouw auto. 

Hulp bij het controleren van uw banden?

Heeft u vragen over het controleren van uw bandenspanning, de profieldiepte van uw banden of over andere slijtage? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op via de chatfunctie, telefonisch via 026-379 66 38 of mail via info@lehmannautomotive.nl. We staan voor u klaar.
ander nieuws


07 maart 2023
Ik heb verkeerd getankt, wat kan ik doen?
Meer lezen
06 maart 2023
Wanneer gebruikt u welke banden?
Meer lezen
20 februari 2023
Wanneer is het tijd voor een APK keuring?
Meer lezen
Wilt u een afspraak maken of een proefrit aanvragen?
Copyright © 2022 All Rights Reserved by Lehmann Automotive - Website gemaakt door Websentiment