Wanneer gebruikt u welke banden?

  • 5 minuten
  • 6 maart 2023
Koude temperaturen en natte periodes. Met die omstandigheden komt al snel de vraag naar boven, ‘Is het tijd voor winterbanden?’ In dit artikel leggen wij u uit welke band u het beste kunt gebruiken en wanneer. We leggen de verschillende type banden aan u uit en informeren u graag over het gebruik van deze banden. Na het lezen van dit artikel kunt u de juiste keuze maken en rijdt u altijd met de juiste banden op de weg.

Wanneer gebruikt u winterbanden?

De wintertijd is vaak de maatstaf. Dat is de tijd dan uw zomerbanden worden vervangen door winterbanden. Dit betekent dat u eind oktober naar de werkplaats moet gaan van uw garage. Toch blijkt dit niet altijd de juiste periode voor een bandenwissel. Vanaf een temperatuur van ongeveer 7 graden worden zomerbanden minder effectief. Omgekeerd geldt ook dat een temperatuur boven de 7 graden winterbanden minder goed werken. Het is dus vooral belangrijk om de temperatuur in de gaten te houden, in plaats van te focussen op een bepaalde datum. Let wel op dat de temperatuur voor langere tijd onder de 7 graden moet zijn. Wanneer u met de auto op wintersport gaat, is het altijd raadzaam om winterbanden te gebruiken. Niet alleen zijn de weersomstandigheden een stuk extremer dan in Nederland, maar er geldt ook een verplichting in sommige landen. In deze gebieden moet je rijden op winterbanden. 

Het hele jaar rijden op zomerbanden?

Winterbanden zijn er omdat zomerbanden niet genoeg grip bieden in winterse omstandigheden. Maar waarom zou u dan niet het hele jaar op deze banden rijden? Dit komt omdat winterbanden bij hogere temperaturen een langere remweg hebben en bovendien veel sneller slijten. Ze zijn hierdoor dus minder geschikt bij warmere temperaturen. Zomerbanden kunnen dit wel! Door het profiel en rubber zijn ze beter bestand tegen het warme asfalt en heeft u meer grip op de weg. Dit zorgt weer voor een korte remafstand. Een heel jaar rijden op één soort banden is dus niet verstandig.

All season banden

Wilt u toch een heel jaar op één soort band rijden? Dat kan dankzij de zogenoemde All season banden. Deze kunt u het hele jaar door gebruiken en zo hoeft u niet twee keer per jaar van banden te wisselen. In Nederland zijn er vaak niet zulke extreme temperaturen. In dit geval kunt u ook kijken naar all season banden. Het voordeel hiervan is dat de banden niet twee keer per jaar gewisseld hoeven te worden, wat scheelt in kosten. Hiernaast ben je ook voorbereid op verschillende omstandigheden. Mochten er opeens winterse buien in het najaar vallen bent u voorbereid. Vooral omdat in Nederland het niet voor lange periodes extreem koud is zijn all season banden een uitkomst. Het nadeel van deze all season banden is dat ze iets minder presteren boven de 25 en 30 graden Celcius en onder de -10 graden Celcius.

Bandenspanning

Niet alleen de soort banden is belangrijk, het is ook van belang dat u regelmatig de bandenspanning controleert. Een lage bandenspanning in de winter zorgt  voor minder grip op de weg. Dit kan gevaarlijk zijn. Een aantal nieuwe auto’s zullen zelf aangeven wanneer er iets mis is met de spanning, maar het is raadzaam dit ook regelmatig zelf te controleren. Onjuiste bandenspanning zorgt niet alleen voor snellere slijtage en minder grip, maar vergroot ook de kans op een klapband.

Meer informatie?

Heeft u meer vragen over het verwisselen van banden of bent u op zoek naar een garage om uw banden te verwisselen? Wij staan voor u klaar! Neem contact met ons op via de chatfunctie, telefonisch via 026-379 66 38 of mail via info@lehmannautomotive.nl. Het is ook altijd mogelijk langs te komen op ons adres in Doorwerth.
ander nieuws


07 maart 2023
Ik heb verkeerd getankt, wat kan ik doen?
Meer lezen
20 februari 2023
Wanneer is het tijd voor een APK keuring?
Meer lezen
Grote of kleine beurt
20 januari 2023
Grote of kleine beurt voor de auto; onderhoud is een must!
Meer lezen
Wilt u een afspraak maken of een proefrit aanvragen?
Copyright © 2022 All Rights Reserved by Lehmann Automotive - Website gemaakt door Websentiment