Wat doe je tegen beslagen ruiten in de auto?

  • 13 december 2021
Nu het buiten kouder en natter wordt zal het u weer vaker opvallen. U stapt de auto in en de ruiten zijn beslagen! Niet alleen is het erg gevaarlijk om daarmee de weg op de te gaan, er staat ook een flinke boete op het rijden met beslagen ruiten in de auto. Vooral als u haast heeft is het erg vervelend om te wachten tot de condens weg is. Hoe verhelpt en voorkomt u dit? In dit artikel zetten we een aantal handige tips op een rijtje.

Beslagen ruiten en spiegels in de auto

Zoals gezegd staat er dus een hoge boeten op het rijden met onvoldoende zicht door de ruiten. Wanneer de vooruit en zijruiten beslagen zijn kunt u €240 boete krijgen. Zijn de spiegels ook beslagen? Dan komt hier nog een €140 bovenop. Tegenwoordig hebben auto’s een zogeheten spiegelverwarming voor de zijspiegels. Hiermee zal alle condens binnen een minuut van de spiegels weg zijn. Heeft uw auto dit niet? Zorg dan dat u altijd een spons in de auto heeft liggen waarmee u snel uw spiegels kunt afdoen.

Beslagen ruiten auto

Hoe ontstaat condens in de auto?

De hoofdregel om condens te verhelpen is dat de binnentemperatuur ongeveer hetzelfde moet zijn als de buitentemperatuur. Wanneer er verschil zit komt de warmte lucht in aanraking met het koude oppervlakte, wat zorgt voor condens. Als u in de auto stapt zult u brengt u warme en vochtige lucht met u mee, dit zorgt ervoor dat de ruiten beslaan.

Condens verhelpen

Zorg ervoor dat u zo weinig mogelijk natte spullen de auto in meeneemt. Mocht u natte kleding hebben, leg dit dan in de kofferbak. Zet hiernaast ook de airconditioning aan. Veel mensen denken dat de airco bedoeld is voor verkoeling in de zomer. Maar de airconditioning haalt ook vocht uit de lucht, waardoor de condens verdwijnt. Zijn uw ruiten in de auto beslagen? Zet dan de airconditioning aan!

Beslagen ruiten voorkomen

Een tip om condens te voorkomen is het gebruik van een ontvochtiger. Vaak is dit een klein kussentje dat u onder uw stoel kunt leggen in de auto. Dit kussentje trekt al het vocht in de auto aan, waardoor condensvorming wordt voorkomen. Wanneer u deze af en toe binnen op de verwarming laat drogen kunt u hem hergebruiken. Als laatst is goed onderhoud van uw auto een belangrijk punt om condens te voorkomen. Wanneer rubber sluit kan er vocht binnenkomen door kleine gaatjes. Houd alle rubbers soepel door bijvoorbeeld vaseline.

Nog vragen?

Heeft u vragen over het beslaan van uw ruiten in de auto? Laat het ons weten! We helpen u graag via 026-379 66 38 of mail via info@lehmannautomotive.nl. Het is ook altijd mogelijk langs te komen op ons adres in Doorwerth.
ander nieuws


Strooizout slecht
17 januari 2022
Strooizout slecht voor uw auto? Dit kunt u doen!
Meer lezen
06 januari 2022
5 tips om autoproblemen in de winter te voorkomen
Meer lezen
06 december 2021
Wanneer moeten de mistlampen aan?
Meer lezen
Wilt u een afspraak maken of een proefrit aanvragen?
Copyright © 2021 All Rights Reserved by Lehmann Automotive - Website gemaakt door Websentiment