Waar moet u op letten bij het kopen van een occasion?

  • 11 oktober 2021
U wilt een occasion kopen, maar u weet niet waar u op moet letten? De zoektocht naar de perfecte auto kan lang zijn. Het aanbod is enorm en u heeft de keuze uit een breed scala aan merken en modellen. Op onze website vindt u een uitgebreid aanbod van MINI occasions. Bij de aanschaf van een tweedehands auto komt veel om de hoek kijken. Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet waar u op moet letten bij het kopen van een occasion.

Voorbereiding treffen bij kopen van een occasion

Het is handig om vooraf onderzoek te doen naar andere tweedehands auto’s. Zo kunt u zien welke prijs bij welk bouwjaar en kilometerstand reëel is. Naast de aankoopprijs moet u ook nadenken over de maandelijkse kosten van de auto. Deze kunnen per voertuig erg verschillen. Denk aan benzine, belasting, verzekering, onderhoud en afschrijving. Online kunt u verschillende auto’s bekijken en vergelijken. Als u dan een keuze heeft gemaakt is het tijd om de auto fysiek te bekijken. Denk aan een bezichtiging maar ook een proefrit. Dit kan uiteraard in onze showroom. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om een proefrit te maken. Zo weet u zeker dat u de juiste occasion koopt en tevreden naar huis gaat. 

Een bezichtiging

Bij een bezichtiging kunt u de auto zelf inspecteren. Een aantal dingen waar u moet letten  bij het kopen van een occasion zijn: 
  • Werkt alle verlichting?
  • Branden er waarschuwingslampjes op het dashboard?
  • Klopt de kilometerstand met de aangegeven kilometerstand?
  • Zijn er roest plekken aanwezig?
  • Hebben de banden minimaal 1,6 mm profieldiepte?
  • Zitten er sterretjes in de ruiten?
  • Controleer het oliepeil en de koelvloeistof

Een proefrit maken

Het is altijd aan te raden een proefrit te maken wanneer u een occasion wilt kopen. Zo merkt u meteen hoe de auto voelt en of er eventuele gebreken zijn. Let hierbij op geluiden van de moto of andere geluiden die u niet kunt plaatsen. Test ook altijd de remmen, handrem en stuur. Doe dit op verschillende wegen met verschillende snelheden. Zo weet u zeker dat u de auto onder controle heeft wanneer u deze mee naar huis neemt! 

occasion kopen, waar op letten

Kopen bij een dealer

De veiligste optie bij het aanschaffen van een occasion is kopen bij een dealer. Er zijn twee soorten dealers waar u een tweedehands auto kunt aanschaffen. Als u bij dealer die bij de BOVAG is aangesloten een occasion koopt bent u vaak duurder uit, dit komt door de verplichte BOVAG garantie van 12 maanden. Wanneer u koopt bij een dealer die niet aangesloten is, werkt de garantie volgens de eigen voorwaarden.Bij het online kopen van een auto zonder deze eerst gezien te hebben geldt de Wet Koop op afstand. Dit houdt in dat u een bedenktijd heeft van 14 dagen, vanaf de levering van de auto. 

Kopen bij een particulier

Het kopen bij een particulier brengt een stuk meer risico met zich mee. Als u bij een particulier een tweedehands auto koopt zijn er meer zaken waar u op moet letten.  Er is geen garantie en u weet niet in welke staat de auto verkeert. In een enkel geval kan er zelfs sprake zijn van een gestolen auto. Hierom is het belangrijk de verkoper te vragen zich te identificeren. Hiermee kunt u controleren of de naam overeenkomt met de naam op het kentekenbewijs. Ook is het belangrijk om het voertuigidentificatienummer te controleren. Op de auto bevindt het nummer zich achter de vooruit of onder motorkap.  Dit nummer moet overeen komen met het nummer op het kentekenbewijs. Verder kunt u altijd vragen naar het onderhoud en eerder gebruik van de auto. Via de RDW kunt u een gratis kentekencheck doen om globale informatie over de auto te verkrijgen. Als laatste is het belangrijk te weten dat wanneer u via internet de auto koopt bij een particulier de Wet Koop of afstand niet geldt. Belangrijk is dus dat u dan geen bedenktijd heeft. 

Wanneer u bij Lehmann Automotive een occasion aanschaft bent u zeker van goede service. De tweedehands auto’s worden voor de verkoop gronding gecontroleerd zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wanneer er op termijn onderhoud nodig is aan de auto kunt u altijd bij ons terecht. Onze monteurs beschikken over de juiste kennis en ervaring. Hierdoor kan het team van de werkplaats vrijwel elk probleem oplossen. 

Vragen?

Wilt u meer informatie over waar u op moet letten bij het kopen van een occasion? Of bent u benieuwd naar ons aanbod van MINI occasions? Neem vooral contact met ons op. Wij helpen u graag verder!
ander nieuws


07 maart 2023
Ik heb verkeerd getankt, wat kan ik doen?
Meer lezen
06 maart 2023
Wanneer gebruikt u welke banden?
Meer lezen
20 februari 2023
Wanneer is het tijd voor een APK keuring?
Meer lezen
Wilt u een afspraak maken of een proefrit aanvragen?
Copyright © 2022 All Rights Reserved by Lehmann Automotive - Website gemaakt door Websentiment