Mijn auto is oververhit; wat moet ik doen?

  • 22 augustus 2022
Help, uw auto is oververhit! Wat te doen? Als u weleens last gehad hebt van een oververhitte auto weet u vast hoe vervelend dit is. In moderne auto’s is de kans op een te hoge temperatuur van de motor een stuk kleiner dan in oude auto’s, maar dat betekent niet dat het probleem in moderne auto’s nooit voorkomt. Wanneer een auto oververhit raakt, is er niet voldoende koeling voor de motor aanwezig. Hierdoor lopen de temperaturen te hoog op. Meestal wordt u gewaarschuwd door een rood dashboardlampje. In deze blog leggen we u uit wat te doen wanneer uw auto oververhit raakt.

Hoe is een oververhitte auto te herkennen?

Het eerste waaraan u een oververhitte auto kunt herkennen is het oplopen van de temperatuurmeter. In normale situaties staat deze op 80 of 90 °C. Verder kan er stoom onder de motorkap vandaan komen en kan er een vervelende geur de auto binnendringen. Zoals hierboven beschreven gaat er in de meeste gevallen ook een waarschuwingslampje op uw dashboard branden.  

Waarom raakt een auto oververhit?

Wanneer een auto oververhit raakt kan dit verschillende oorzaken hebben. Hieronder vertellen we de meest voorkomende oorzaken van een oververhitte auto:
  • Geen of te weinig koelvloeistof
  • Het koelsysteem werkt niet
  • Een te laag motoroliepeil
  • De EGR-klep gaat niet open
  • Een slecht of niet draaiende ventilator
  • Een kapotte temperatuursensor

Wat te doen bij een oververhitte auto?

Doorrijden met een oververhitte motor kan erg schadelijk zijn voor uw motor. Door te hoge temperaturen kunnen onderdelen van de motor namelijk uitzetten, dit veroorzaakt nog meer wrijving. In een erger geval kan de motor zelfs volledig vastlopen. Met de volgende maatregelen kunt u de motor zelf proberen af te koelen: 

Zet de kachel omhoog

Wellicht klinkt dit als een vreemde tip, maar juist het uitzetten van de airco en het voluit draaien van de kachel is een goede maatregel wanneer uw auto oververhit is. De kachel bevat namelijk een kern met een eigen ventilator, die de warmte van de motor afvoert. 

Stop met rijden

Stop de auto en zet deze zo snel mogelijk aan de kant indien mogelijk. Laat daarna de motor een tijdje afkoelen met een dichte motorkap. Open hem later om de motor verder af te laten koelen.Staat u langs de weg terwijl het warm weer is? Wellicht komen onze tips om uw auto koel te houden dan van pas! 

Draai de dop van de radiateur/expansietank niet volledig open

Draai nooit de dop van de radiateur (warmtewisselaar) of expansietank volledig open! Er kan namelijk gloeiend hete vloeistof uit de tank spuiten. Levensgevaarlijk dus. Het beste kunt u de dop rustig een klein beetje opendraaien. Gebruik hierbij een doek ter bescherming van uw handen.  

Veilig op pad

Wilt u een oververhitte auto voorkomen? Door de auto regelmatig te laten onderhouden door een garage verkleint u het risico. Daarnaast raden we aan om regelmatig het peil van de koelvloeistof en motorolie te controleren. Vlekken onder de auto kunnen duiden op lekkage van olie of koelvloeistof. Gaat u met de auto op reis? Neem dan een flesje met de juiste koelvloeistof mee.Heeft u nog vragen over onze tips of andere zaken? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag!
ander nieuws


07 maart 2023
Ik heb verkeerd getankt, wat kan ik doen?
Meer lezen
06 maart 2023
Wanneer gebruikt u welke banden?
Meer lezen
20 februari 2023
Wanneer is het tijd voor een APK keuring?
Meer lezen
Wilt u een afspraak maken of een proefrit aanvragen?
Copyright © 2022 All Rights Reserved by Lehmann Automotive - Website gemaakt door Websentiment