7 tips voor zuinig rijden

  • 8 augustus 2022
Met de benzineprijzen van tegenwoordig, zijn we allemaal bezig om onze benzine kosten zo laag mogelijk te houden. Er zijn vele manieren om kosten te besparen tijdens het autorijden. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is zuinig rijden. Maar hoe doet u dat? Wij geven 7 tips hoe u zuiniger kunt rijden.

Waarom zuiniger rijden?

Uit onderzoek blijkt dat u door zuinig te rijden, uw brandstofverbruik met wel 10% kan verminderen. Bovendien is het niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Zuinig rijden leidt tot minder CO2-uitstoot, minder stikstof en minder roet. Zo kan iedereen eenvoudig een steentje bijdragen aan een betere toekomst. Dat gezegd te hebben gaan we door naar onze tips. 

Vroeg doorschakelen

Schakel met een benzinemotor bij 2.000 tot 2.500 toeren door naar de volgende versnelling. Bij een dieselmotor kan dit zelfs al tussen de 1.500 en 2.000 toeren. Dit betekent ongeveer vanaf 50 km/u in de 4de versnelling en vanaf 80 km/u naar de 5de versnelling. 

Constant rijden

Als u cruise control heeft, is dit een van de makkelijkste manieren om zuinig te rijden. Een constante snelheid bespaart namelijk brandstof tijdens het rijden. Waarom? Omdat u minder het gaspedaal hoeft in te drukken en omdat u minder hoeft te remmen.

Zuinig rijden tips

Niet te hard rijden

Hoe harder u rijdt, hoe hoger uw brandstofverbruik. Na 19:00u op de snelweg gewoon 100 km/u blijven rijden is dus helemaal niet zo verkeerd.

Zet uw motor vaker uit

Wist u dat het vanaf 60 seconden stilstaan al voordeliger is om uw motor uit te zetten? Hierbij kunt u denken aan een brug die omhoog staat, een spoorwegovergang of als u de auto laat draaien terwijl u wacht totdat iemand ingestapt is.

Minder vaak remmen

Minder remmen is minder brandstof verbruiken. Denk hierbij aan het naderen van kruispunten of verkeerslichten of het minderen van uw snelheid in (scherpe) bochten. Als u op de motor remt verbruikt u geen brandstof. Dit doet u door het gaspedaal los te laten in de versnelling waarin in u rijdt. Doordat u nog in een hoog toerental rijdt, remt uw auto vanzelf af.

Vaak kunt u slechts met het gaspedaal loslaten al veel snelheid minderen en beter anticiperen op naderende verkeerssituaties. Dit geldt overigens niet wanneer u écht moet remmen voor medebestuurders of een rood licht. Rij zuinig, maar veiligheid gaat altijd voor. 😉

Controleer uw bandenspanning

Als er niet voldoende lucht in uw banden zit, verbruikt u veel meer brandstof dan nodig. Harde banden rijden zuiniger en rollen langer uit. U kunt gemakkelijk uw eigen bandenspanning controleren

Houdt uw ramen gesloten

Als het buiten warm is, is het lekker om met de ramen of het dak open te rijden. Helaas is het zuiniger om met de ramen dicht te rijden. Op de snelweg kan een openraam of schuifdak voor meer dan 5% extra brandstofverbruik zorgen. U verbruikt zelfs minder brandstof als u de airco aanzet. Lees ook onze blog over het onderhoud van uw airco, zo hoeft u in de warme zomer maanden geen raampjes open te doen. 

Contact

Met deze tips kunt u snel en gemakkelijk uw brandstofkosten verlagen. Welke manieren kunt u nog meer om brandstof te besparen? Als u vragen heeft over bovenstaande tips of andere auto gerelateerde zaken, kunt u altijd contact opnemen. We helpen u graag!
ander nieuws


07 maart 2023
Ik heb verkeerd getankt, wat kan ik doen?
Meer lezen
06 maart 2023
Wanneer gebruikt u welke banden?
Meer lezen
20 februari 2023
Wanneer is het tijd voor een APK keuring?
Meer lezen
Wilt u een afspraak maken of een proefrit aanvragen?
Copyright © 2022 All Rights Reserved by Lehmann Automotive - Website gemaakt door Websentiment